lördag 24 oktober 2009

Mer makt åt kultureliten

Läser en insändare i DN (23 okt). Det är Bruno-Sigvard Thor, före detta pistvakt med kulturella intressen som invänder mot KD:s Göran Hägglunds påstående om att en kulturelit bestämmer över "verklighetens folk".
Ni som tror att det verkligen är så kan exempelvis läsa tv-tablån för valfri dag. De flesta tv-programmen handlar om bönder som vill ha sex, hemmafruar som vill ha sex, ensamstående mödrar som vill ha sex, rika modeslavar som vill ha sex och därtill program om pubertetsungdom som vill bli popidoler eller om folk som ramlar i vattnet, äter maskar, mobbas från någon krogscen, eller i bästa fall sjunger allsång. Och några program gör hjältar av kåkfararare, knarkhandlare och maffiasbossar. Och så sport, sport, sport! Tror någon att kultureliten ligger bakom detta?

Bruno-Sigvard Thor tycker att kultureliten är bra och kunniga människor som kan tipsa om böcker, film eller konst som kan skänka honom en djupare och varaktigare känsla än dåliga deckare eller självbiografier av såpakändisar som är bortglömda i samma ögonblick som nästa blondin gör entré.

Jag håller med Bruno-Sigvard Thor, men tänker att det nog inte är "verklighetens folk" som bestämmer tv-tablån.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar