söndag 13 december 2009

Natten går tysta fjät


Årets julfirande på Svt, nästan en timma långt, från Växjö.

Det är så underbart med Lucia. Vi firar årets mörkaste tid med denna ljusängel. Namnet Lucia kommer ifrån latinets "lucis" som betyder ljus. På Sicilien där helgonet Satnkta Lucia föddes betyder namnet Lucia "den ljusa".

I gamla tider var lucianatten farlig med många övernaturliga makter i rörelse. Då inföll den på årets mörkaste natt, vintersolståndet, en natt då till och med djuren kunde tala.

Kyrkan som i alla tider införlivat lokala heliga sedvänjor ibland sina högtider kopplade samman denna magiska natt med den sicilianska staden Syrakusas skyddshelgon Lucia.

Med en ny tidsräkning och årskalenderkalender på 1700-talet blev Lucia tidpunkten då allt inför julen skulle vara klara. Det firades förstås, med lite extra att äta och dricka.

På Sicilien firas Lucia av barnen som lämnar över mat till henne och till en "flygande åsna" som hjälper Lucia att ge presenter.
Lusinatta firas även i östra Norge.

2 kommentarer:

  1. Har missat varenda Lucia i dag. :-( Och alla våra julsaker är fortfarande kvar i Falun. Tror jag... Men det lär ju bli jul ändå. ;-)

    SvaraRadera
  2. Såg ett moppeluciatåg på stan. Du vet det där gänget på gamla mopeder som var med i kaffereklam för några år sedan. De kom farande över västerbron med tomteluvor, stjärngosse strutar och mycket som blinkade och lyste. Mina bilder blev tyvärr urusla i mörkret.
    Då för nöja Dig med teve. Och att det kommer fler Lucior nästa år.

    SvaraRadera