torsdag 31 december 2009

Dame Gracie Fields, Hasse Alfredsson och Oliver Kvist

Det var Hasse Alfredsson som fann henne. Gracie Fields.
       Nå, hon var rätt känd även utan Hasse Alfredssons uppspelande av hysteriskt roliga låtar i radion. Gracie var en av de största brittiska stjärnorna med sin humor och tuffa stil under i mellankrigstiden och andra världskriget. Men det var i Hasse Alfredssons sommarprat som hon presenterades för mig, tillsammans med bland annat en sömnig duva med namnen Walter Pigion, Sven Duva och Oliver Kvist…
Kärt barn har många namn. Lyssna på Hasses sommarprat här.
       Gracie Fields måtte också haft också flera namn. Hon hann gifta sig tre gånger och så blev hon adlad. Hon föddes 1898 ovanför en chip shop och drevs av sin mamma att delta i talangtävlingar och liknande. Redan som trettonåring turnerade vår roliga Gracie som music hallartist.
Lyssna mer på Gracie Fields här.
       1979 blev hon adlad för sina artistiska framgångar, Dame of the British Empire. Vilken ära. Tyvärr fick hon inte njuta av titeln så länge, för den ädla damen dog samma år – 81 år gammal… om jag räknat rätt.
       Intressant tid för kvinnor, mellankrigstiden och andra världskriget. Ohygglig förstås med krig och elände. Men samtidigt en tid då kvinnor var av nöden tvungen att axla roller som varit vikta för män.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar