söndag 27 december 2009

Vad som kan hända med en sandal i djungeln

Författarens vedermödor är många. Läser Zac O'Yeahs bok om Gandhi. Vid ett tillfälle ska författaren ut på landet där Gandhi startade opinion för att hjälpa fattiga indigoodlare. Zac O'Yeah skulle rida elefant för att ta sig dit. Han skriver:
"För att jag ska ta mig upp på elefanten lägger den sig på mage. Ändå är det närmare två meters klättring. Elefantföraren gör en ögla av svansen för att stoppa foten i och jag är noga med att inte kliva fel: en tidigare turist förlorade en sandal i elefantens tarmsystem."
Klättringen gick bra. Zac fick behålla sin sandal. Han red ut på den indiska landsbyggden i Gandhis fotspår. Jag läser i hans bok och slås ännu en gång av att tiden har sin gång. Det är möjligt att man fortfarande rider på elefanter där i djungeln, men Gandhis Indien är inte längre vad det varit. Världen är inte som den var.
Gandhi föddes i oktober 1869. Han dog 30 januari 1948. Zac O'Yeahs bok "Mahatma! Eller konsten att vända världen upp oh ner" gavs ut 2008. Världen har redan förändrats sedan 2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar