torsdag 19 augusti 2010

Blodtörst på badet?

Höstterminens första bad på det offentliga badet, visade att några flyttat in under sommarstängningen. Så väldigt blodtörstiga är de faktiskt inte. Den gråskimliga fladdermusen lever på insekter. Och det är väl inte fel att ha en insektsjagare i krokarna, tvärt om.

På anslagen uppsatta här och var i badet kan man läsa:

Den gråskimliga fladdermusen är vanlig. Den finns i stora delar av landet, upp till Gästrikland ungefär, dock ej på Gotland. På sommaren jagar den på landsbygden men flyttar till stan framåt hösten där den ofta hörs med sina karakteristiska högfrekventa (men fullt hörbara) parningsrop, ibland långt in i december. De bor ofta på vindar, under takpannor eller i ventalationsutrymmen.
Längd: 6,5+4,5 cm, spännvidd 30 cm, vikt 20 g.
Distikt smalbandsekopejling med ploppande/knackande ljud, 23-27 kHz.

Enligt jaktlagen, paragraf 3, är alla fladdermöss fredade, det vill säga att de inte får avlivas eller fångas. Dessutom är miljöer som är viktiga för fladdermössen, såsom födoområden, övervintrings- och yngelplatser, skyddade genom "Överenskommelsen om skydd av fladdermuspopulationer i Europa". Detta inebär att oråden som nyttjas av fladdermöss skall visas särskild hänsyn.

Statens vetirnärmedicinska anstalt (SVA) har med anledning av rabies hos fladdermöss i Danmark gått ut med en generell varning. Information om detta och hur man sänder in fladdermöss till SVA finns hos dem. DÄRFÖR BÖR NI INTE RÖRA DE FLADDERMÖSS NI SER.

1 kommentar:

  1. oj oj oj. Hur i all sin dar har de kunnat komma in där? De kanske var badsugna? ;-)

    SvaraRadera