onsdag 18 augusti 2010

Fröjdefull nyhet - Galapagos hotas inte längre

En notis i Dagens Nyheter. Tänk om man kunnat slå upp nyheten på en helsida. Jag är så trött på alla hemska nyheter. Isflak som smälter, poliser begår brott, fattiga får det sämre... Så hjälplös det får en att känna sig.
Men nu läser jag att tack vare Ecuadors effektiva skyddsåtgärder står inte Galapagos med på Unescos lista över hotade världsarv längre. 
Galapagos har varit med på Unescos världsarvslista sedan 1978 och skrevs in på listan över hotade dylika 2007. Den makalösa naturen hotades av turism, fiske och en ökande befolkning.
I dag bor runt 10.000 människor på örarna (enligt DN) som kanske är mest kända för sina jättesköldpaddor och för att Charles Darwin bedrev sin forskning där.
Jag fröjdas i mitt hjärta. Vi människor kan förbättra vår värld.

På galapagosisland.com kan man läsa lite om vad som är gjort.
Hundar är till exempel förbjudna på någon av öarna. Utbildning har gjort invånarna förstående och kunniga om vad naturen behöver, hur jättesköldpaddorna ska kunna forsätta att föröka sig och varför det är så olyckligt att ta pantor eller djur från platsen, samt hur ödestigert det kan vara att ta med växter eller djur som inte hör hemma där redan och regler om att hålla rent.
http://www.galapagosislands.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar