tisdag 17 november 2009

En tur utmed Styx

Vi gled ut med båten, ett drygt tjugofemtal människor. Alla ljus släktes, kameror stoppades undan och vi gav oss av i mörkret. Men det var inte mörkt. En skimrande natthimmel med oändliga stjärnor framträdde över oss.
Hur många lysmaskar som helst lever sina liv där i mörkret.

Vi befann oss i Waitamo caves. Ett massivt gottområde på Nya Zeeland.
Maorierna, som var de första att invandra dessa öar, hade hittat ingången. Men inte utforskat grottorna. Det var mörkt där inne och de förknippade mörker med död. De utnyttjade ingången till begravningsceremonier, så där i skuggan av deras Hades.

På 1800-talet kom en äventyrsresande britt. Tillsammans med en maorier gav han sig in i det 45 km låga nätverket av underjordiska kalkstensgrottor som binds samman av floden Waitomo (namnet betyder ungefär ”floden som försvinner ned i ett hål”).

Idag är 2,5 km grottor tillgängliga för allmänheten. Där finns utmärkt belysning, räcken och och jämna fina stigar. Typiskt för nya zeeländarna har de utvecklat en ny sport i grottsystmet. Black-water Rafting. Utrustade med våtdräkter, pannlampor och stora gummiringar driver de nutida äventyrarna i mörkret längs den underjordiska floden.



Utgången för dem som tog båten utmed floden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar