torsdag 4 februari 2010

Slump om kallt eller varmt vatten fryser först.

Som den filosofie doktorn i fysikalisk kemi, Allan Emrén, skrev igår så kunde han inte verifiera Mpembaeffekten med sitt försök. Men ett enda experiment räcker ju knappast heller till att påstå att Mpembaeffekten inte finns. Så han har tittat litet i litteraturen. Efter att ha läst artikeln av Auerbach har han blivit tämligen övertygad om att Mpembaeffekten inte existerar i verkligheten.

Så här förklarar doktor Allan Emrén:
Det är uppenbarligen så att vatten normalt befinner sig i underkylt tillstånd ganska länge innan det stelnar. Vid det laget har skillnaden mellan det ursprungligen heta och kalla vattnet försvunnit. Sedan bestämmer slumpen vilken av burkarna som först stelnar.

Om varför det finns så många som hävdar att Mpembaeffekten finns förklarar doktorn så här:
Om nu ett stort antal personer undersöker, så kommer vissa att se fenomenet, andra inte.
Antag att 32 personer testar. 16 av dessa (i verkligeheten 12-20 pga statistiska fluktuationer) kommer att se det varma vattnet frysa först, övriga inte.
De som nu har sett det är därmed tämligen övertygade. Om de gör om experimentet, så kommer hälften att se Mpembaeffekten upprepas. De är nu helt övertygade.
De övriga som hade sett den fungera först och sedan misslyckades andra gången kommer att leta efter vad de gjorde för fel. Och kanske försöka en gång till. Hälften har då lyckats.
Vid det laget har man alltså 8 + 4 som har sett det två gånger. Tolv av de sexton som lyckades första gången har alltså fått effekten bekräftad.
Vad de som inte såg effekten första gången gör beror på om de trodde på den eller inte. I första fallet kanske de försöker igen, i andra fallet inte. Följden av detta är att majoriteten kommer att ha sett effekten och fått den bekräftad även om den bara finns i fantasin.
Ett stort tack till doktor Allan Emrén! Mer om honom på hans hemsida. Hör honom bland annat framföra en sång han skrev när hans mor gick bort 2006.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar