söndag 21 februari 2010

Vattet frös när temperaturen höjdes

Det låter inte klokt. Lite som Mpembaeffekten.
Som doktorn i fysikalisk kemi, Allan Emrén skrivit tidiare i denna blogg här, så kan vattens vara flytande länge i temperaturer under noll. Nu har jag funnit en artikel i Ny Teknik här! som också berättar att det sedan tidigare är känt att vatten kan kylas till minus 40 grader utan att frysa om det inte finns någon partikel som startar isbildningen. Artikeln i Ny Teknik berättar vidare att forskare i Israel har fått vattnet att frysa utan någon partikel, bara genom att värma(!) vattnet.
Forskarna vid Weizmann Institute expreimenterade med en vattenbehållare av ett pyroelektriskt material, vars elektriska laddning beror på temperaturen.
Vid minus 12,5 grader var behållaren negativt laddad och vattnet i flytande form. När temperaturen ökades till minus 7 grader blev behållaren positivt laddad och då frös vattnet till is.
Varför den elektriska laddningen ändrar vattnets fryspunkt vet forskarna ännu inte. Vatten är märkligt. Hur kan något vara så vanligt och självklart vara så oförutsäg-bart och svårför-ståeligt?
Jag gillar vatten! I alla dess former.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar