lördag 26 juni 2010

Kvittrande kallt kaffe

Det är en läsare i Ny Teknik som skriver att hans morföräldrar lyssnade till skvalpet när kaffet hälldes upp i koppen för att avgöra om kaffet var kallt eller varmt. Han skriver att kall vätska har ett nästan kvittrande ljud, mendan varm låter dovare. Läsaren undrar varför. Jag undrar om det verkligen är sant. Jag måste testa det, men inte nu.

2 kommentarer:

  1. intressant!! Det skulle förklara varför bäckar ( kalla ju) porlar ( eller låter som xylofon av trä).
    Kan man tro att ytspänningen är annorlunda beroende på temperatur? och det är själva brottet av ytspänningen man hör? Näej, det är ju klunk klunk... Men kan temperaturen avgöra hur stora klunk- klunk blir? och därmed tonen i fallet från stora eller små klunk??

    SvaraRadera
  2. Ny testgrej alltså! Som det där med att frysa varmt eller kallt vatten. :-)

    SvaraRadera