tisdag 22 juni 2010

Två, nej till och med tre, inte nattsvarta nyheter

Vissa dagar är det tungt att läsa tidningen. Nyheter har en tendens att vara så svarta. Och då syftar jag inte på trycksvärtan. Men i dagarna kan man läsa i min morgontidning att:

1. Leonard Cohen ska ge ut en ny studioplatta nästa vår.
Jag blir lycklig av det. Dels för att jag gärna hör mer musik med och av Cohen. Dels för att det visar att man kan fortsätta att vara vettigt produktiv så länge man vill.

2. Kina är det land som investerar mest i Sverige.
Det gör mig kanske inte så lycklig i sig. Men kanske kan det betyda bra jobb för son och kinesisk flickvän på sikt. Som par med rötter ur bägge kulturerna.

3. Kina har ett stort behov av råvaror för att klara uppbyggnaden av infrastruktur och modernisering av samhället. Därför undersöker de om Sverige skulle fungera som råvaruleverantör inom gruvsektorn.
Det där är för mig lite som omvända världen, ett nyss U-land som använder Europa som råvaruleverantör. Men varför inte? Det var ju bland annat stålindustri och järnmalmsbrytning som gav Sverige ett ekonomiskt sving i Europas industrialisering och i uppbyggnaden efter krigen. Let's swing again!

3 kommentarer:

  1. man vågar nog ens säga att Sverige har ( hela sträckan mellan Stockholm och Göteborg) VÄRLDENS största uranfyndighet. Jag trodde det var Europas. Så OM de vill bryta uran till sina kärnkraftverk.. Ja det sa jag redan för 15 år sedan när vi gick med i EU. Att om Kina vill förhandla med EU och att få bryta uran så nickar man bara mot lilla Sverige och säljer ut oss. För något för stunden. rätt? fel? Nej klart att det inte är fel. Kan vi utarma andra länder med livsfarlig brytning så klart att vi ska smaka på var egen medicin. Det slår helt enkelt tillbaka på oss själva . Så jippe kärnkraft och vi förlorar vårt... land. De flesta i vårt land bor ju i och mellan Göteborg och Stockholm. Så man kanske ska säga grattis skåningar om Kina väljer att bryta uran i vårt land.

    SvaraRadera
  2. Det handlar om uranbrytning? Men visst har svenskar något att säga till om i fråga om gruvdrift i vårt land.

    SvaraRadera
  3. äsch en piss i mississippi. vi har ingen brytning för att vi tidigare kunnat bestämma. Men ett EU direktiv kom för några år sedan (4?) om att vi inget har att sätta emot. Du kanske kommer ihåg? Andra länder fick plötsligt komma in och prospektera helt totalt fritt. Enligt lagen , direktivet, FÅR vi inte sätta oss emot. Om någon hittar sådan mängd att den "bör" brytas, så kommer det brytas.
    I Eu är vi en piss i mississippi. 9 miljoner mot 350 miljoner? Fast det var innan utvidgningen i öst. Nu är vi väl 2% av EU. Och har du hört talas om demokrati? det betyder majoritetsbeslut. Så 2% utgör aldrig en majoritet. och du vet ju hur många stora städer i Kina som man flyttat på för ex dammbyggen, och hur många människor man skitit i för majoriteten. Så den dagen som de vill, så gör de exakt vad de vill. Med vårt land. Det där med krig är inte aktuellt ( lärde jag mig för 10 år sedan), det är om Jordens resurser som spelet står. Och har vi roffat på andras bekostnad så får vi ju finna oss i att bli utsatta för det vi utsätter andra människor för. Och vi gör det fortfarande- utsätter andra människor för vårt "välbefinnande", "välstånd", vad gäller kemisk bekämpning och även för den delen uranbrytning. Det får andra hålla på med. Vi är för goda för det. Vi vill bara ha frukterna . EXAKT som ju självklart Kina vill. Kina har EXAKT samma rätt som vi tagit oss till "välstånd" på andras bekostnad. Vi får hoppas att de är lite lite snällare än vad vi varit (är) mot andra. Men om vi tror att vi har något att säga till om? Varför skulle vi ha det när andra inte har det? ex palestinierna, mayaindianerna i Guatemala osv osv.
    Som svar på frågan; NEJ , vi har inget att säga till om. I enlighet med direktivet som det nyligen fattades beslut om. För att vi tidigare valt att ingå i en stor demokrati ( EU), där bara våra intressen är; en piss i mississippi. Men för framtiden så är dina gener säkrade via sonens kärleksval. Om man ska värna om svenskarnas framtid så finns det ju många studenter sedan flera år som lärt sig "kinesiska" ( samlingsnamnet för språken ju) och redan har utbyten både med universitet och näringsliv i Kina. Och det är bra. Om man nu menar att mångfald är bra ( och det menar jag) . Att folk från alla länder ( som både Sverige, Palestina och indianer från Guatemala) ska få finnas kvar. Vi alla- tack och lov- ogillar ju ordet folkmord.
    Själv tänker jag njuta av varje dag så länge som dagarna finns för mig. Njuta av solsken och fågelsång. Blommor som slår ut, vissnar och bär frukt.

    SvaraRadera