fredag 10 september 2010

Figaros bröllop en slapstickbetonad berättelse i fyra akter

Akt 1. Problemen radar upp sig.
Susanna och Figaro, arbetar för greveparet Almaviva. De är kära, de ska gifta sig. Det är bra, men så börjar nu problemen rada upp sig.
1. Susanna berättar för Figaro att greven i hemlighet tänkt sig första natten med henne som ung fru.
2. Husföreståndaren Marcellina har bestämt sig för att driva in en fordran på Figaro, och om han inte kan betala får han lov att gifta sig med henne.
3. Cherubino, en ung page, ertappas hos den ännu yngre Barbarina (Susannas kusin). Greven vill ge honom sparken för det.

Cherubino kommer till Susanna för att beklaga sig. När greven komer in, gömmer sig Cherubino snabbt. Greven gör närmanden mot Susanna men blir avbruten av att Basilio, musikläraren, kommer in. Greven gömmer sig. Men när Basilio börjar göra fräcka anspelningar om Grevinnan och Cherubino rusar greven fram. Cherubinos gömställe avslöjas och greven börjar ifrågasätta Susannas dygd.
Mitt i alltihopa kommer den listige Figaro in med ett festligt följe och tackar greven för att han avsat sig rätten till första natten med bruden. Han vill dessutom försöka skynda på bröllopet. Men greven skjuter upp det och skickar därefter ut Cherubino i det militära.

Akt 2. Med tema "lura greven".
Figaro och Susanna inviger grevinnan i sina planer på att lura greven. Grevinnan lovar att hjälpa till. Hon vill vinna tillbaka grevens kärlek. Figaros plan går ut på att grevinnan ska skriva ett brev till en påhittad älskare om en möte. Samtidigt ska Susanna stämma träff med greven, men istället för att Susanna träffar honom ska Cherubino kläs ut till Susanna.
Typiskt nog kommer greven när grevinnan håller på att klä ut Cherubino. Cherubino gömmer sig i en garderob. Greven tror att grevinnan gömmer en älskare där. Greven går för att hämta verktyg för att bryta upp dörren till garderoben, han tar grevinnan med sig för att hon inte ska kunna släppa ut sin älskare.
Susanna som hört det hela, släpper ut Cherubino som flyr ut genom fönstret och ställer sig själv i garderoben.
Greven och grevinnan blir lika förvånade när greven så småning om lyckas få upp garderobsdörren. Figaro som dyker upp blir konfronterad om brevet till grevinnans påhittade älskare.
Och för en hundradels sekund ser allt ut att lugna ned sig... Men då kommer trädgårdsmästaren mäkta förgrymmad över att någon hoppat ut genom fönstret rätt ned på hans nejlikor!
Figar säger att det var han. Men många men dyker upp i diskussionerna och till råga på allt dyker husföreståndaren Marcellina upp igen med sin advokat och bråkar om Figaros skuld. TUMULT!

Akt 3. Damernas list och bröllopet.
Grevinnan ber Susanna att stämma träff med greven ute i pinjelunden, hon vill klä ut sig till Susanna och vara den som möter honom där. Susanna skriver en liten kärleksbiljett.
Figaro som inte kan betala Marcellina, döms att gifta sig med honom!
Men så uppdags det helt fantastiskt att Figaro faktiskt är Marcellinas son. Fadern Bartolo, en läkare, som varit Marcellinas följeslagare är Figaros far.
Ett dubbelbröllop hålls för Figaro och Susanna, för Marcellina och Bartolo.
Allt kunde ha slutat så lugnt och fint - om inte Figare hittat kärledsbiljetten som Susanna skrivit till greven.

Akt 4. Slutar med skam för greven.
Figaro förstår att kärleksbiljetten som han hittat har skrivits av Susanna! Han samlar ihop manskap för att avslöja de otrogna. Marcellina varnar Susanna - som blir arg för att Figaro misstänker henne.
Grevinnan går för att möte greven i pinjeskogen, utklädd till Susanna. Hon överraskas av Cherubino, som sätter in en stöt på vad han tror är Susanna.
Greven kommer. Han jagar bort Cherubino.
Greven börjar uppvakta den han tror är Susanna. När Figaro kommer upphör greven sin uppvaktning.
Susanna kommer, utklädd till grevinnan. Figaro förstår vem det är och börjar på skoj uppvakta "grevinnan". Susanna blir ursinnig innan Figaro förklarar att han nog vet vad han gör.
När greven kommer tillbaka för att leta efter sin Susanna, spelar Figaro och Susanna som är utklädd till grevinnan upp en kärleksscen. Greven tar dem "på bar gärning" och kallar på hjälp.
Greven vill aldrig förlåta sin hustru detta oerhörda! Men då träder den riktiga grevinnan fram och ber greven förlåta de två...
Och greven förstår vem han gjort sin kur tidigare på kvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar