söndag 25 april 2010

Jämlikhet

Ekonomisk ojämlikhet är skadligt för alla. Både rika och fattiga. Det kommer Richard Wilkinson och Kate Pickett fram till i boken "Jämlikhetsanden".
På punkt efter punkt finner de samband mellan ojämlikhet och misstroende, psykisk sjukdom, missbruk av alkohol och droger, förväntad livslängd, barnadödlighet, fetma, skolprestationer, tonårssfödslar, mord, frekvens av fängelsestraff och social rörlighet.
För dem som är rika skapar ojämlikheten en statusjakt som börjar redan bland barn och ungdomar. De tvingas redan i unga år konkurrera om betyg för att kvalificiera sig för de mest attraktiva utbildningarna, för att få de mest eftertraktade jobben. Väl där forsätter sedan hetsjakten i kampen där allt från klockor, smycken och kläder, bilar, båtar, lägenheter och fritidshus utgör mått på social status.
Även om de fattigastes lägsta nivå ligger över existensminimum skapar ojämlikheten i sig problem.
Richard Wilkinson och Kate Pickett presenterar statistik med närmast perfekt korrelation mellan andelen fångar per 100 000 invånare och ett lands ekonomiska ojämlikhet. De menar att utan ekonomisk chans att hävda sig, finns den alternativa vägen att tillgäna sig staus genom våld eller kriminalisering.

Jag har inte läst Jämlikhetsanden själv än. Jag har läst en understreckare i Svenska Dagbladet av Joakim Molander, fil dr i filosofi. Det kan Du också göra här.

Vill Du komma över den där boken Jämlikhetsanden? Det kan Du göra här:  karnevalforlag.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar