lördag 27 mars 2010

Med ljus på lycka

Att vandra med Gud vid din sida. Om du tror.
Skillnaden mellan pilgrimsresande och turism ligger i att pilgrimen mer uttalat gör en vandring som ett led i det andliga växandet. En pilgrimsvandring sker i eftertänksamhet och med pauser. Fler människor än gudstroende kan behöva en sådan resa.
En resa in i stillhet. Min kusin reste till ett buddistiskt kloster.

Min kompis bor numera på den italienska landsbygden.
Hon berättade lite om skillnaden i livsstil:
Det är verkligen annorlunda här. Är man inte van är det lätt att bli irriterad på att folk inte har respekt för andras tid. Det verkar som ju längre söderut man kommer, desto mindre bryr sig folk om tiden och ju mindre stressade är de - istället för att försöka hinna allt njuter de av livet som det kommer.
Skulle två bilar mötas i Stockholm, bägge förarna rulla ner rutan och prata i 10 minuter medans köer bildades bakom skulle folk bli förbannade och började tuta (långt innan 10 minuter gått). Här är det helt normalt.
I Sverige och andra nordländer är fokus på produktivitet. Här och mer söderut är fokus på att njuta av livet. Därför fungerar Sverige bättre på de flesta sätt, men det skulle förvåna mig om svenskar var lika lyckliga som folk här. Det är för övrigt den absolut enda anledningen till att många fortfarande tror på den stora lögnen om att medelhavsmat skulle vara nyttig. Lycka är nyttigt!
Det är lyckan som får landsortsbefolkningen söder över att acceptera det ibland hårda och svåra och ändå stå pall. Det verkar som det är tiden de tar sig och ger varandra som skapar lyckan.

2 kommentarer:

  1. En annan typisk skillnad är att svensken efter semestern frågar; "vad har du gjort" medan man söderut frågar "vem talade du med"?

    SvaraRadera