måndag 11 januari 2010

Dyrkade träd, en sopkvast och en tjur

Bara en grej till från Zac O'Yeahs bok. Sedan får den vila. I noterna hittade jag följande beskrivning om en tidig förebild för Gandhi:
John Bunyan (1628-1688) var en kittelflickare som plågades av visioner, möjligen skulle han idag ha diagnostiserats som schizofren och fått äta medicin; då bemöttes han av förakt, senare ansågs han vara ett litterärt geni.
Efter dramatiska krigsupplevelser blev Bunyan frälst och lär ha dyrkat träd, en sopkvast och en tjur, vilket uppfattades som konstigt i England och han satt inburad av och till i tolv år.
I fängelset skrev han sin bok "Kristens resa" som gjorde att han senare, på 1800-talet när Gandhi bodde i London, blev kallad 'det engelska språkets populäraste religiöse författare'.
Detta att författarens liv visas upp i skrift för att andra ska kunna dra lärdom, förefaller vara vad Gandhi inspirerades av.
Wikipedia om kittelflickare: En gammal benämning på personer som förtennade eller lagade kopparkittlar. Den mest berömda av alla är förmodligen John Bunyan som under en tid i fängelse skrev The Pilgrim's Progress.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar