torsdag 21 januari 2010

Varmt vatten fryser fortare än kallt

Jag fick ett tips om Mpembaeffekten. Att varma vätskor fryser fortare än kalla. Det låter ju inte klokt. 
Det var 1963 som en pojke, Erasto Mpemba, fuskade lite på hemkunskapen. När klassen skulle göra glass placerade han sin fortfarande varma glassblandning i frysen, bredvid kompisens - som gjort allt enligt regelboken och ställt in sin blandning kall. Mpembas blandning blev glass först.
När han berättade det för läraren och undrade varför, sa läraren att de måste ha blandat ihop sina glassförberedelser. Men Mpemba testade då både med mjölk och vatten och vid bägge tillfällena frös den varma vätskan snabbare.
När en professor från ett näraliggande univeristet, Dr. Osborn, besökte skolan passade Mpemba på att fråga honom om varför i hela friden en varm vätska fryser snabbare än en kall.
Professorn kunde inte svara, men gick hem och testade själv.
Professor Osborn och Mpemba publicerade sina resultat tillsammans i New Scientist.
Men faktum är att västvärlden har känt till "Mpembaeffekten" sedan tidigare. Redan Aristotelses skrev om fenomentet omkring 350 år före Kristus.
Dags för egna experiment!

4 kommentarer:

  1. Himla intresant! Finns det ingen "riktig" förklaring? En sån där vetenskapligt perfekt. ;-)

    SvaraRadera
  2. När vattnet eller vätskan blir varm trängs luften i vätskan undan som gör att den varma vätskan fryser fortare. Luft fryser som bekant inte

    SvaraRadera
  3. Hej Anonym! Tack för kommentaren, men vad vi (jag med hjälp den filosofie doktorn i fysikalisk kemi, Allan Emrén) kom fram till var att varmt vatten inte alltid fryser snabbare än kallt. Läs gärna inlägget "Slump om kallt eller varmt vatten fryser först". http://mariannefricke.blogspot.com/search/label/Mpembaeffekten

    SvaraRadera